artikel

Järvamammorna fick årets Abdi-pris!

Månaden den 13:e december var det dags för den årliga prisutdelningen i samband med årsdagen av vår kamrat Abdirahim ”Abdi” Hassan. Ett fint sammanhang där vi både hyllar vår saknade kamrat och samtidigt lyfter rörelser som förändrar.

Abdirahim Hassans minnesfond är inrättad av Vänsterpartiet, Ung Vänster, Vänsterpartiet Storstockholm och Ung Vänster Storstockholm. Abdirahim, eller Abdi som han kallades, sköts till döds i Somalia i augusti 2013.

Abdi föddes i Somalia och växte upp i Husby. År 2009 gick han med i Ung Vänster. Han var målmedveten och ville lära sig mer om organisering för att ta med sig de kunskaperna till Somalia i syfte att organisera vänstern och fackföreningsrörelsen där alla som lärde känna Abdi i Sverige – och det var många – såg honom som en oerhört drivande gräsrot för vanliga människors rätt och värdighet i Sverige.
Årets Abdi-pris tilldelades Järvamammorna med följande motivering:
”Järvamammorna har länge stått för ett tålmodigt, omsorgsfullt arbete: att sena nätter och kvällar ge sig ut och nattvandra i sina egna kvarter. De har sett till att lära känna områdets barn. De har varit först på plats när det har funnits risk för upplopp. De har lugnat stämningen vid fruktansvärda skjutningar. De har byggt upp utrymmen för eftertanke kring vad det är som händer, i Järva och i samhället i stort, och hur vi kan hitta en bättre väg framåt. Abdirahim Hassan var en person som brann för området han bodde i. Han arbetade för att vi alla skulle ta tag i våra bostadsområden och förändra dem, att vi skulle staka ut en bättre framtid tillsammans. Det är precis det Järvas mammor gjort, år in och år ut. De har stadigt byggt upp trygghet i en tid det har behövts. Deras arbete har varit Järvas ryggrad och hjärta.”

Dela den här sidan:

Kopiera länk